Sie befinden sich hier

Inhalt

Növényvédelmi előrejelző modul

 Aktuális dátum: 2018-Jun-24:
SzékesfehérvárAlmaAlmamoly2015-Sep-152015-Sep-22
Megkezdődött az almaszüret. Szükség esetén még védekezhetünk molyok és egyéb rovar kártevők ellen. Ehhez 3 napos ÉVI-s készítmények használata javasolt (lambdacihalotrin hatóanyag (Karate Zeon 5 CS)). 
SzékesfehérvárKörteAlmamoly2015-Sep-152015-Sep-22
Gyümölcsérés stádiumban van a körte. Szükség esetén még védekezhetünk molyok és egyéb rovar kártevők ellen. Ehhez 3 napos ÉVI-s készítmények használata javasolt (lambdacihalotrin hatóanyag (Karate Zeon 5 CS)).
SzékesfehérvárBirsalmaAlmamoly2015-Sep-152015-Sep-22
Szükség esetén védekezhetünk a molyok és más rovar kártevők ellen. 3 napos ÉVI-s készítmények állnak rendelkezésünkre (lambdacihalotrin hatóanyag (Karate Zeon 5 CS)).
SzékesfehérvárSzilvaSzilvamoly2015-Sep-152015-Sep-22
A szilvák szüret után, illetve a későbbi fajták esetében betakarítás előtt állnak. A szilvamoly ellen mechanikai védekezés ajánlott, a fertőzött gyümölcsöket távolítsuk el, a moníliás és fómás betegség jövő évi gyérítése céljából.
SzékesfehérvárKörteVarasodás2015-Aug-312015-Sep-07
Azoknál a fáknál, melyek már letermettek, indokolt a permetezés kaptán felhasználásával, a varasodás további károsításának elkerülése végett.
SzékesfehérvárBirsalmaMonília2015-Aug-312015-Sep-07
Figyelmesen vizsgáljuk át a gyümölcsfákat és a moníliával fertőzött rothadó gyümölcsöket semmisítsük meg. Főleg csapadékos időjárásban fontos ezt elvégeznünk.
SzékesfehérvárKörteKaliforniai pajzstetű2015-Aug-312015-Sep-07
A letermett, szüret utáni körte fákat hosszabb várakozási idejű kaliforniai pajzstetű elleni szerrel kezeljük, a károsító továbbszaporodásának megakadályozása érdekében. A védekezést egy menetben végezzük a monília elleni védekezéssel.
SzékesfehérvárAlmaAmerikai lepkekabóca2015-Aug-312015-Sep-07
Sok almatermelőnél megjelentek az amerikai lepkekabóca jelenlétének tünetei. Feltűnő ismertető jele a fehér, nagy mennyiségű, vattaszerű viaszváladék, melyben a lárvák és a nimfák fejlődnek. Ezt már május végétől láthatjuk a növények szárán, levelén. Olajos szerek valamelyikével történő tél végi lemosó permetezéssel védekezhetünk. Az imágó ellen célszerű tiametoxam hatóanyagot (Actara SC) használni a várakozási idők betartásával.
SzékesfehérvárDióAmerikai fehér medvelepke2015-Aug-312015-Sep-07
Amennyiben észleljük, hernyózó ollóval vágjuk le, majd semmisítsük meg az amerikai fehér medvelepkehernyók levélfészkeit.

SzékesfehérvárSzőlőBotritisz2015-Aug-312015-Sep-07
A repedésre és rothadásra érzékeny szőlő fajták bogyói veszélyben lehetnek. További jelentős eső után, elsősorban a tömött fürtű fajták bogyói felrepedhetnek, és az amúgy már cukros fürtökön szétterjedhet a későbbiekben a botritisz.
SzékesfehérvárSzőlőSzőlőmoly2015-Aug-312015-Sep-07
Folyamatos a szőlőmolyok károsítása. Figyelmesen vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák az érés időszakában egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak, végül az egész fürt szürkepenészes lehet. Még mindig van lehetőség védekezni a korai fajták esetében is. A szőlőmolylárvák ellen kitűnő készítmény van, melynek 3 nap az élelmezésügyi-várakozási ideje.

SzékesfehérvárAlmaTakácsatka2015-Aug-252015-Sep-01
Egyre több helyen jelennek meg az ültetvényekben a takácsatkák. Enyhe fertőződéskor pöttyösek, míg komolyabb fertőzés estén bronzszínűek valamint pókhálószerű képződménnyel borítottak a levelek. Amennyiben az atkák száma nagyon elszaporodik a gyümölcsök méretben, színben valamint minőségben is károsodnak. Az almafák viszonylag jól tűrik a takácsatkák jelenlétét, főleg akkor, amikor a fákon a ragadozó rovarok is jelen vannak. A permetezés megbonthatja a természetes takácsatka életrendet, a ragadozó rovarokat is elpusztítva, ezért csak olyan vegyszereket használjunk, amelyek ezekre a jótékony rovarokra nézve nem ártalmasak.
SzékesfehérvárKörteAlmamoly2015-Aug-252015-Sep-01
A körte érés kezdete fenológiai állapotban van. Az almamoly lárvák jelenlétének köszönhetően a gyümölcsök egy része hullásnak indult. Az almamoly ellen hosszú hatástartamú kitinszintézis-gátlókkal vagy rövidebb, gyors hatású kontaktkészítményekkel védekezhetünk. 
SzékesfehérvárBirsalmaAlmamoly2015-Aug-252015-Sep-01
A birs gyümölcsnövekedés stádiumban van. Az almamoly lárvák jelenlétének köszönhetően a gyümölcsök egy része hullásnak indult. Az almamoly és a lombosfa-fehérmoly ellen hosszú hatástartamú kitinszintézis-gátlókkal vagy rövidebb, gyors hatású kontaktkészítményekkel védekezhetünk.  
SzékesfehérvárŐszibarackKeleti gyümölcsmoly2015-Aug-252015-Sep-01
Az őszibarack szüret után, a késői fajták érés stádiumában vannak. Megkezdődött a keleti gyümölcsmoly 3. nemzedékének rajzása. A késői fajták gyümölcsét károsítja, azonban a már korábban károsodott hajtások újbóli hajtásvégeit sem kíméli. A szeptember elején érő fajtákon olyan rovarölő-szert használjunk, melyeknek rövid a várakozási ideje. A már leszüretelt fákon ezzel szemben hosszabb várakozási idejű szert használjunk.
SzékesfehérvárMogyoróMogyoróormányos2015-Aug-252015-Sep-01
A mogyoró érés kezdete stádiumában van. Indokolt a lehullott mogyoró folyamatos felszedése, mindaddig amíg a mogyoróormányos lárvái még benne találhatóak. Azonban a lyukas mogyorót már felesleges összeszedni, hiszen már a talajba húzódtak a lárvák. 
SzékesfehérvárMandulaKeleti gyümölcsmoly2015-Aug-252015-Sep-01
A mandula betakarítás előtti stádiumban van. A keleti gyümölcsmoly 3. hernyó nemzedékének egyedei károsítják a mandula hajtásait így indokolt a mandulafák permetezése. Indoxacarb hatóanyaggal (Steward 30DF) való védekezés a javasolt. 
SzékesfehérvárDióAlmamoly2015-Aug-252015-Sep-01
A dió gyümölcsnövekedés stádiumában van. Az almamoly lárvák jelenlétének következtében a gyümölcsök egy része hullásnak indult.  Hosszú hatástartamú kitinszintézis-gátlókkal vagy rövidebb, gyors hatású kontaktkészítményekkel védekezhetünk az almamoly és a lombosfa-fehérmoly ellen.
SzékesfehérvárSzőlőSzőlőmoly2015-Aug-252015-Sep-01
A szőlőmolyok károsítása folyamatos. A lepkék rajzása lezárult. A bogyókban most jelentek meg a fiatal lárvák.  Az érés időszakában egyenként rágják meg a bogyókat a lárvák, s ezek a sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt szürkepenészessé válhat. A fürtöket vizsgálva, ahol lárvára utaló rágást vagy szövedéket találunk azonnal kezdjük meg a permetezést.
SzékesfehérvárSzilvaMonília2015-Aug-252015-Sep-01
A szilva szüret utáni, a későbbi fajtáknál érés előtti, érési fenológiai stádium van. Léteznek olyan késői érésű fajták, melyek nagyon érzékenyek a moníliára, ezért érdemes a betakarítás előtt gyümölcsrothasztó monília ellen fenhexamid hatóanyag (Teldor 500 SC) felhasználásával védekezni.

SzékesfehérvárAlmaVértetű2015-Aug-172015-Aug-24
Az alma színeződés kezdete fenológiai állapotban van. Az alma hajtásán, vesszőjén és a gyökerén egyaránt károsít. A vértetvek testét fehér, vattaszerű, viaszos váladék takarja és most jól látható a károsított növényrészeken is. Az ágrészek torzulnak és idővel elhalnak. Kártételüket gyakran más  kártevők és kórokozók is követik. Jelenleg már csak tiakloprid (Calypso 480 SC) vagy az acetamiprid (Mospilan 20 SG) 14 napos ÉVI szerek emelt adagja vethető be a vértetű elleni védekezésre. 
SzékesfehérvárKörteVarasodás2015-Aug-172015-Aug-24
A körte érés kezdete fenológiai állapotban van. A varasodás nagymértékben képes a lombot, a hajtást, a gyümölcsöt fertőzni. 
SzékesfehérvárKörteMonília2015-Aug-172015-Aug-24
A körte érés kezdete fenológiai állapotban van. A termést legnagyobb mértékben a sebzéseken, rovarrágásokon keresztül behatoló gyümölcsrothasztó monília veszélyezteti. A propineb (Antracol 70 WG) hatóanyagot javaslom felhasználásra.
SzékesfehérvárCseresznyeLevélbetegségek2015-Aug-172015-Aug-24
A cseresznyék betakarítás utáni stádiumban vannak. Amennyiben a levelek színén kármin-piros, a fonákon sárga, apró foltokat látunk, védekeznünk kell a levélfoltosság ellen tiofanát-metil (Topsin Metil 70 WDG) hatóanyag emelt dózisával.
SzékesfehérvárBirsalmaMonília2015-Aug-172015-Aug-24
A birs gyümölcsnövekedés stádiumában van. Már most gondolnunk kell a birs tipikus betegsége, a monília fertőzési veszélyének leküzdésére. Javaslom a propineb (Antracol 70 WG) hatóanyag felhasználását.
SzékesfehérvárKajszibarackKéregmoly2015-Aug-172015-Aug-24
A kajszi betakarítás utáni állapotban van. A kéregmollyal fertőzött kertekben a fák törzsén üres bábingek jelennek meg, melyek a lepkék rajzását jelzik. Ha bábingeket találunk, a fák törzsének alsó részét áztatás szerűen permetezzük le indoxacarb (Steward 30 DF) hatóanyag tartalmú szerrel. A kajszi fák metszését a jelen időszakban fertőzésmentesen elvégezhetjük.
SzékesfehérvárMeggyLevélbetegségek2015-Aug-172015-Aug-24
A meggy betakarítás utáni állapotban van. Amennyiben a levelek színén kármin-piros, a fonákon sárga, apró foltokat látunk, védekeznünk kell a levélfoltosság ellen tiofanát-metil (Topsin Metil 70 WDG) hatóanyag emelt dózisával.
SzékesfehérvárŐszibarackAmerikai fehér medvelepke2015-Aug-172015-Aug-24
Az őszibarack szüret után, a késői fajták érés előtti stádiumban vannak. Ha az amerikai fehér medvelepke tojásokból kikelő kis hernyók levélfészkeit észleljük, hernyózó ollóval vágjuk le a fészkeket, és égessük el. A fák alól rendszeresen szedjük fel a hullott, fertőzött gyümölcsöt.
SzékesfehérvárDióAmerikai fehér medvelepke2015-Aug-172015-Aug-24
A dió gyümölcsnövekedés stádiumában van. Az amerikai fehér medvelepke tojásokból kikelő kis hernyók levélfészkeit észleljük hernyózó ollóval vágjuk le a fészkeket és égessük el.
SzékesfehérvárMandulaKéregmoly2015-Aug-172015-Aug-24
A mandula érés előtti stádiumban van.  A kéregmoly hernyóinak kártételét a törzset áztatás szerűen permetezve akadályozzuk meg. Olyan vegyszert használjunk, ami a keleti gyümölcsmoly, kaliforniai pajzstetű, közönséges pajzstetű lárváit is elpusztítja. Indoxacarb (Steward 30 DF) hatóanyag tartalmú szert javaslok.
BadacsonyAlmaAmerikai szőlőkabóca2015-Aug-132015-Aug-24
Az amerikai szőlőkabóca és potenciálisan veszélyt jelentő egyéb kabócák ellen most kell védekezni. A hatósági felderítés során Badacsonyban is megtalálták az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedét vadszőlőn. Az amerikai szőlőkabóca mellett szórványosan megjelent a sisakos kabóca, valamint az amerikai lepkekabóca is. Az amerikai szőlőkabócáról és a sisakos kabócáról bizonyított, de az amerikai lepkekabócáról még nem bizonyított, hogy az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma potenciális vektora lenne. Ellenük célzottan és eredményesen védekezni alábbi készítményekkel lehet: Actara SC, Reldan 22 EC, Decis Mega, Karate Zeon 5 CS, Pyrinex 25 CS, Daskor, Nurelle-D 50/500 EC, Bulldock 25 EC, Spin Tor, Laser, Roksa, Luzindo, Fendona 10 EC
BadacsonySzőlőSeregély2015-Aug-132015-Aug-20
A legnagyobb növényvédelmi problémát nem a lisztharmat és a peronoszpóra,  hanem a seregély és a nagy vadak (őz, szarvas, vaddisznó) jelentik a Badacsonyban. Szinte az összes fajtánál jelentkezik már a madárkár. A csapatosan megjelenő seregélyek, valamint a verebek, rigók és varjak kártételének megakadályozása ellen védekezni kell, mert annak hiányában jelentős gazdasági kárral kell számolni.
BudapestZöldbabTakácsatka2015-Aug-122015-Aug-19
Az időjárás kedvező az atkák számára. A takácsatkákkal fertőzött zöldbab bokrokról már csak parás foltokkal tarkított, torzult termés takarítható be. A Nissorun 10 WP iengedélyezett babban is, kiváló atkaölő. A kénes gombaölők is gyérítik őket.
SzékesfehérvárMeggyLombosfa-fehérmoly2015-Aug-032015-Aug-10
A meggy betakarítás utáni állapotban van. Szüret befejezése után ritkán kerül sor a meggyfák védelmére, pedig az aknázó-molyok közül a lombosfa-fehérmoly korai lombhullást okozhat. A feromon csapdák fogási eredményei közepes fertőzöttséget mutatnak, ezért indokolt permetezni, de olyan vegyszert válasszunk, amely a kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly és a lombosfa-fehérmoly ellen is hatásos. Az acetamiprid hatóanyag felhasználása (Mospilan 20 SG) javasolt.
SzekszárdSzőlőLisztharmat2015-Jul-222015-Oct-31
A szőlő bogyókon lévő lisztharmat fertőzés július 10-e körül megállt, azóta a lappangó fertőzések hatására a bevonat még valamelyest bővült. A továbbiakban már csak az oldalhajtásokon képződött másodfürtökön kell tartani újabb bogyófertőzéstől. A lombozat a tenyészidőszak végéig fogékony a lisztharmatra, egészen október végéig is eltarthat a fertőződése.
SzekszárdSzőlőBotritisz2015-Jul-222015-Jul-31
Egyes ültetvényekben elszórtan megjelentek a szürkerothadás tünetei a fürtökön. A betegség elterjedésétől azonban még nem kell tartani. Hogy milyen fertőzési nyomás alakul ki az éréskor az az augusztusi-szeptemberi csapadékviszonyoktól függ. Ha az idő csapadékosra fordulna hirtelen, akkor akár két hét leforgása alatt is járványhelyzet alakulhatna ki.
AlmaLisztharmat2015-Jul-032015-Jul-24
A meteorológiai előrejelzések a július 6.-val kezdődő hétre az idén először igazi kánikulát jósolnak magas hőmérséklettel, csapadék nélkül.A száraz meleg időjárás kedvez a lisztharmat terjedésének, de ne felejtsük el, hogy ezen betegség fejlődéséhez is kell némi csapadék, nedvesség. A lisztharmat erőteljesen ott fog terjedni, ahol helyi záporok és pára elősegíti a gomba fejlődését. A lisztharmat terjedésére még körül-belül fajtáktól eltérően 2-3 hétig számíthatunk (hajtásnövekedés vége), ezt az időszakot kell szükség esetén növényvédő szerrel lefedni. A fertőzött ültetvényeken javasoljuk, hogy célirányosan kén tartalmú készítmények (Thiovit Jet, Kumulus S...) nyári hígítású oldatát (3-4 kg/ha), illetve a speciális lisztharmat elleni készítményeket (Cyflamid, Nimrod...) használják.
TarpaAlmaAlmamoly2015-Jul-032015-Jul-10
Az almamoly 1. nemzedékének a rajzása teljesen befejeződött, a 2. nemzedék első egyedei megjelentek a tarpai csapdákban.
TiszadobAlmaAlmamoly2015-Jul-032015-Jul-10
Az almamoly 1. nemzedékének a rajzása teljesen befejeződött, a 2. nemzedék első egyedei megjelentek a tiszadobi csapdákban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeAlmaVértetű2015-Jul-032015-Jul-17
A vértetű saját védelme érdekében fehér szivacsos, vatta szerű anyagot képez, amelyek megtalálhatóak a levélnyelek, hajtások ízesülésénél, továbbá a növényvédő szerekkel nehezen elérhető részeken: bőrredők, sebek, kéregrepedések, oltási csomók.... A védekezésre elsősorban gázosodó szereket javaslunk
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeAlmaLevéltetű2015-Jul-032015-Jul-24
A levéltetvek elsősorban a friss leveleket, hajtásvégeket kedvelik. A hajtásnövekedés végéig (kb. 2-3hét) számíthatunk a megjelenésükre. A védekezéseket felszívódó rovarölő szerekkel javasoljuk eddig az időpontig elvégezni .
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeKörteKörte levélbolha2015-Jul-032015-Jul-10
A meleg időjárás nagy mértékben elősegíti a körtelevélbolha fejlődését. Még nem állt le a hajtásnövekedés a körtében, leginkább a zsenge hajtásvégek a legveszélyeztetebbek. Amennyiben elhanyagoljuk a körtelevélbolha elleni kezeléseket  és a kártevő felszaporodik, akkor a védekezést megnehezíti az általuk termelt mézharmat. Elsősorban úgy, hogy védi a kártevőt, másodsorban a mézharmatot repüli a méh, így erre is figyelni kell a kezelések során.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeKörteKörtelevél-gubacsatka2015-Jul-032015-Jul-10
A körtelevél-gubacsatka jelenléte erősebb a vártnál. Még az új levelek fertőzése előtt meg kell kezdeni a védekezést. A körtelevélbolha elleni készítmények többnyire hatásosak a gubacsatka ellen is.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeMeggyMeggyantraknózis2015-Jul-032015-Jul-10
A meggy rossz piaci helyzetét tovább rombolhatja a meggyantraknózis. Habár a száraz időjárás nem kedvező a betegség további terjedésének, az elmúlt időszak csapadékosabb napjaiban megjelenő fertőzések nyomán még előjöhetnek új tünetek. A védekezésre az élelmezés-egészségügyi várakozási időket figyelembe véve kontakt készítmények javasoltak.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeCseresznyeCseresznyelégy2015-Jul-032015-Jul-10
Most van lehetőségünk a cseresznyelégy elleni utolsó védekezésre. Az érdi bőtermő fajta betakarítása van jelenleg folyamatban, az utolsó érési időbe tartozó fajták esetében olyan készítményekkel lehet védekezni, melyeknek várakozási ideje még rövidebb.
HajdúszoboszlóZöldborsóHörcsög2015-Jul-012015-Jul-15
Hörcsög megjelenése Hajdúszoboszló környéki zöldborsó táblán.
DebrecenKukoricaMuharbolha2015-Jul-012015-Jul-15
A szemlézett kukoricaállományokban több helyen tapasztalt muharbolha kártétel.
DebrecenKukoricaKukoricamoly2015-Jul-012015-Jul-15
A vizsgált kukoricaállományokban több helyen tapasztaltak kukoricamoly kártételt.
DebrecenKukoricaTakácsatka2015-Jul-012015-Jul-15
A szemlézett kukorica állományokban több helyen tapasztaltak kétfoltos takácsatka kártételt.
DebrecenNapraforgóMezei poloska2015-Jul-012015-Jul-15
A felvételezett napraforgó állományokban a mezei poloska felszaporodására és kártételére utaló nyomokat találtak - tányérok hátuljának szívogatásának nyoma
Debrecen-SzepesAlmaLombosfa-fehérmoly2015-Jul-012015-Jul-15
Az almamolyok május végén jelentek meg a feromon csapdákban, azóta is folyamatosan jelen vannak. Az első nemzedék kártétele már megjelent.
SzékesfehérvárAlmaAlmamoly2014-Jul-072014-Jul-14
Az almamoly rajzása leállt, egy hét alatt 0-át fogtunk, a lárvák kártétele azonban folyamatos. A gyümölcsön a befurakodás nyomai láthatók, a kártétel elindult. A védekezés indokolt hosszú hatástartamú kitinszintézis gátlók valamelyikével.
EdelényAlmaLisztharmat2014-Jul-072014-Jul-14
A lisztharmat számára továbbra is nagyon kedvező az időjárás. További fertőzési hullámok kialakulása várható a csapadékos időjárás következtében. A lisztharmatfertőzés továbbra is erős az almásokban. Védekezést javaslok.
SzékesfehérvárAlmaVarasodás2014-Jul-072014-Jul-14
A csapadékos időjárás és a kora hajnali órákban mutatkozó intenzív páraképződés a varasodás fertőzést elősegíti. Főleg a sorközben, a füves ültetvényekben a magas páratartalom elősegíti a betegség terjedését, ezért a gyümölcsökön újabb tünetek jelenhetnek meg. Az erősebben fertőzött gyümölcsök felrepedhetnek, és a monília megjelenik a termésen. Intenzív ültetvényekben is ajánlom a 600-800 l/ha-os lé mennyiség alkalmazását. A védekezést javaslom, kombináltan a lisztharmattal együtt.
SzékesfehérvárAlmaAlmalevél aknázómoly2014-Jul-072014-Jul-14
Az almalevél aknázó-moly a fogási eredmények alapján most éri el a rajzáscsúcsot.
SzékesfehérvárAlmaLombosfa-fehérmoly2014-Jul-072014-Jul-14
A lombosfa-fehérmoly rajzása megindult, de a fogási eredmények még gyengék.
SzékesfehérvárAlmaLevéltetű2014-Jul-072014-Jul-14
A levéltetvek száma a többszöri védekezés ellenére magas, védekezésre továbbra is szükség van, de úgy időzítsük ezeket, hogy legalább kétszer egymás után 10 napos időközzel permetezzünk a levéltetvek ellen.
MiskolcAlmaVértetű2014-Jul-072014-Aug-14
A vértetűfertőzés többszöri, rendszeres védekezés ellenére szinte minden ültetvényben igen nagymértékű. A védekezés ellene kötelező spirotetramat hatóanyagú szerrel. Előírás szerint eddig kétszer védekeztünk, most a második permetezés után 1 héten belül védekezzünk tiakloprid vagy tiametoxam hatóanyagú szerek valamelyikével.
ÉrdKörteKörte levélbolha2014-Jul-072014-Aug-14
Erős a körte levélbolha rajzás intenzitás. A lárva és imágó fertőzöttség közepes vagy erős, szükséges a védekezés.
SzékesfehérvárSzilvaSzilvamoly2014-Jul-072014-Jul-14
A szilvamoly rajzása egyelőre befejeződött, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges.
SzékesfehérvárSzilvaLevéltetű2014-Jul-072014-Jul-14
A levéltetű fertőzöttség közepes, a levéllikacsosodás erős mértékű, a védekezés indokolt a várakozási idők betartása mellett.
SzékesfehérvárSzilvaLevélbetegségek2014-Jul-072014-Jul-14
A vörösfoltosság tünetei a leveleken megjelentek, a kezdődő világosabb középső folt mellett a vörösebb, régebbi fertőzés nyomait is láthatjuk a gyümölcsösben a levél szélén és fonákján. Későbbi fajtáknál most indokolt védekezni a sztigminás levéllyukacsosodás, a polisztigmás levélfoltosság és a szilvarozsda ellen is.
PécsŐszibarackLisztharmat2014-Jul-072014-Jul-14
Az ültetvényekben megjelent a lisztharmat, az ellene való védekezés indokolt, melyet kössünk össze a monília elleni és a korai fajtáknál a gyümölcsrohasztó monília elleni védekezéssel. Miután az időjárás kedvez az őszibarack lisztharmatának, védekezni szükséges.
KecskemétŐszibarackLevéltetű2014-Jul-072014-Aug-14
A mézharmat is figyelmeztet jelenlétükre, állandó megfigyelést, és ha szükséges védekezést javaslok az ÉVI betartásával.
SzékesfehérvárDióGnomónia2014-Jul-072014-Jul-14
A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró majd egybefolyó foltjai. A fertőzés napról napra erősödik, további védekezést javaslok.
SzékesfehérvárDióGubacsatka (dió)2014-Jul-072014-Jul-14
Megjelent a nemezes gubacsatka és a szemölcsös gubacsatka is, melynek a fertőzése erős. Védekezés mindkét kártevő ellen javasolt.
CeglédMeggyCseresznyelégy2014-Jul-022014-Jul-10
Meggy ültetvényekben, egyes helyeken károsít a cseresznyelégy, a védekezés szükséges
VillánySzőlőSzőlőmoly2014-Jul-022014-Jul-10
Szőlőn a szőlőmolyok ellen újabb rajzásuk megindulása miatt indokolt a védekezés, a legutóbbi esők miatt a fürtbotrítisz megelőzése most figyelmet érdemel.
MogyoródSzőlőSzőlőmoly2014-Jul-012014-Jul-31
Teszt leírás, Villány bemutató
LajosmizseSzőlőPeronoszpóra2013-Dec-162013-Dec-30
Peronoszpóra veszély leírása
GödöllőAlmaAlmamoly2013-Dec-152013-Dec-25
Teszt leírás
GödöllőAlmaMonília2013-Dec-122013-Dec-29
Monília veszély leírása
BiatorbágyAlmaPocok2013-Dec-092013-Dec-31
Pocok veszély leírása

Kontextspalte