Sie befinden sich hier

Inhalt

2017-05-24 13:55

Éhes vadak ellen kerítést épít? Még az építés előtt engedélyeztetni kell!

A mezőgazdasági művelés alatt álló területek tartós telepítésű kerítéssel történő bekerítése engedélyköteles.

Idén már engedély kell ahhoz, ha valaki állandó kerítéssel védi a vadtól a mezőgazdasági területét - hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Kormányhivatal.

Januárban változott a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény. Eszerint a mezőgazdasági művelés alatt álló területek tartós telepítésű kerítéssel történő bekerítése engedélyköteles. Engedélyt az illetékes megyei vadászati hatóság ad, ott kell kérni még az építés megkezdése előtt.

A vadászterületen kerítés létesítésekor figyelembe kell lenni a vad jellemző mozgási irányát - ezt is meghatározza a törvény.

Az a biztos, ha tartós kerítés védi a mezőgazdasági terményeket az éhes vadtól, de a kerítésépítés engedélyköteles, még a felállítása előtt be kell jelenteni a megyei vadászati hatóságnál. Sőt, ha védett természeti területről vagy erdőről van szó, valamint olyan területről, amelyet a Honvédelmi Minisztérium kezel - akkor más hatóságnak is hozzá kell járulni a bekerítéshez.

A törvény tartalmazza azt is, ha nem mezőgazdasági területet kerít körbe a tulajdonos: például a vadászterületnek minősülő, de a vad elől kerítéssel tartósan elzárt ingatlan után haszonbérleti díj nem jár, hiszen gyakorlatilag nem használt vadászterület. Egyébként a tavasz, kora nyár nem a főszezon a vadászatban. Például az őzgidák április és július között születnek meg, nagy többségük május-júniusban. Az európai vaddisznó kocái is ez idő tájt, március-május körül hozzák világra utódaikat. Csak két faj vadászati idénye kezdődik ilyenkor: borzra és aranysakálra június 1-je és február 28-a között lőhetnek.

 

Forrás: agrotrend.hu

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.