Sie befinden sich hier

Inhalt

2015-05-18 11:45

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2015.05.18.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

Alma
Fenológiai stádium gyümölcsnövekedés. A ventúriás varasodás első fertőzési tünetei a levélkezdemények megjelenésekor jelentkeztek be, a csészeleveleken is folt keletkezett, ezek majd fontos szerepet játszanak a gyümölcsök fertőződésében, mint másodlagos fertőzési források. Megjelentek a fiatal gyümölcsön a varasodó foltok, melyek fokozatosan elparásodnak és a gyümölcs növekedését akadályozzák. Figyeljünk a fajták fogékonyságára is, pl. Jonagold, Mutsu, Elstar, Gála, stb. fajták érzékenyek a fertőzésre. Mindenképpen felszívódó vegyszert használjunk, mely alkalmas a monília és a lisztharmat elleni védekezésre is.

 

Körte
A körte gyümölcsfejlődés kezdete fenológiai állapotban van. Az almamoly rajzását követően megkezdődött a tojásrakás is. Fel kell készülnünk a hernyók kelésére, kártételük megelőzésére. Varasodás elleni védekelemmel egy menetben permetezzünk klorantraniliprol hatóanyag tartalmú szerrel (Coragen 20 SC). Varasodás ellen tiofanát-metil felhasználásával védekezzünk (Topsin Metil 70 WDG vagy Don-Q).

 

Birs
Fenológiai stádium gyümölcsnövekedés. Az első fertőzési tünetek a levélkezdemények megjelenésekor jelentkeztek be, a csészeleveleken is folt keletkezett, ezek majd fontos szerepet játszanak a gyümölcsök fertőződésében, mint másodlagos fertőzési források. Megjelentek a fiatal gyümölcsön a varasodó foltok, melyek fokozatosan elparásodnak és a gyümölcs növekedését akadályozzák. Figyeljünk a fajták fogékonyságára is, pl. Jonagold, Mutsu, Elstar, Gála, stb. fajták érzékenyek a fertőzésre. Mindenképpen felszívódó vegyszert használjunk, mely alkalmas a monília és a lisztharmat elleni védekezésre is.

 

Cseresznye
Fenológiai állapot: gyümölcsnövekedés, korai fajtáknál érés kezdete. A levéltetvek a növény nedveit szívogatják, leggyakrabban a leveleket támadják, vírusvektorok. A levéltetvek cukrot ürítenek szervezetükből és ez borítja a levél felületét (mézharmat), melyen megtelepszik a korompenész. A korai fajtákat fertőzés esetén indokolt lepermetezni lambdacihalotrin hatóanyaggal (Karate Zeon 5 CS), a kései fajtákat szükség esetén acetamiprid hatóanyaggal permetezzük le, mely egyben védelmet ad cseresznyelégy ellen is (Mospilan 20 SG vagy Spilan 20 SG vagy Gazelle 20 SP). (Az ÉVI betartására ügyeljünk!)

 

A cseresznyelégy rajzása folyamatos. A cseresznyelégy fogási eredmények a sex feromon csapdán és a sárga színcsapdán történő megfigyelésével a rajzás menetét a szüretig kell figyelnünk. Most indokolt a permetezés. A védekezést a különböző cseresznyefajták érési idejének figyelemmel kísérése mellett végezzük el. Későbbi fajtáknál hosszabb hatástartamú és várakozási idejű tiakloprid (Calypso 480 SC vagy Sonido 400 SF) vagy tiametoxam (Actara SC, Actara 25 WG) hatóanyag tartalmú növényvédő szert válasszunk. A korai cseresznyefajtákat már ne permetezzük cseresznyelégy ellen.

 

Új kártevő rovar veszélyeztet a foltos szárnyú muslica, vagy másik nevén cseresznye ecet­mus­li­ca. Magyarországon először 2013-ban észlelték. Az éredő, illetve érett gyümölcsöket károsítják. A muslica a hűvös csapadékos ökológiájú területeket kedveli, 20-25 °C kedvező számára, de egészen 32 °C-ig képes szaporodni. A faj évente több nemzedéket nevelhet. Imágó alakban telel, általában május közepétől figyelhetők meg első egyedei. A gyümölcsöket érés előtti stádiumban károsítják, az ellenük való védekezés gyors szaporodásuk miatt szinte lehetetlen.

 

Megjelentek a májusi cserebogár repülő imágói, jelenleg kis számban jöttek elő, de kártételükre számítani kell. Kora reggel rázzuk meg a fákat, és ha szükséges védekezzünk ellene. Főleg a fiatal gyümölcsösökben képesek a talajban lévő pajorok nagy kárt okozni. A kártevő különösen a cseresznyét kedveli.

 

Kajszi
A kajszi gyümölcsnövekedés stádiumában van. Meg kell akadályoznunk, hogy a gnomónia fertőzés következtében úgy nézzen ki, mint akit leforráztak. Korai lombhullást okoz, a gyümölcsök nem képesek kifejlődni, ezért védekezzünk penkonazol hatóanyag felhasználásával (Topas 100 EC).

 

Megjelentek a keleti gyümölcsmoly repülő imágói, jelenleg kis számban jöttek elő, de kártételükre számítani kell. Permetezzünk indoxakarb hatóanyaggal (Steward 30 DF).

 

A barackmoly tojásból kelő hernyói a hajtásvégeket károsítja, ugyanakkor a kéregmoly hernyói a fatörzs alsó részének kérgeit károsítják. Együttes védekezést hajtsunk végre indoxakarb hatóanyaggal a keleti gyümölcsmollyal együtt (Steward 30 DF).

 

Meggy
A meggy gyümölcsnövekedés stádiumában van. A cseresznyelégy rajzása folyamatos. A cseresznyelégy fogási eredmények a sex feromon csapdán és a sárga színcsapdán történő megfigyelésével a rajzás menetét a szüretig kell figyelnünk. A védekezést a különböző meggyfajták érési idejének figyelemmel kísérése mellett végezzük el. A következő permetezést egy héten belül végezzük el, hosszabb hatástartamú és várakozási idejű tiakloprid (Calypso 480 SC vagy Sonido 400 SF) vagy tiametoxam (Actara SC, Actara 25 WG) hatóanyag tartalmú növényvédő szert válasszunk. A korai meggyfajtákat már ne permetezzük cseresznyelégy ellen.

 

A monília laxa a hajtások és a fiatalabb ágak elhalását idézi elő. Terméskötéskor a hajtások lankadnak, hervadnak és elszáradnak. Az elszáradt levelek nem hullanak le, a betegség az elfásodott hajtások, ágak elhalását is előidézheti. Ezért védekezni kell az ágelhalásokat előidéző monília ellen floupiram + tebukanozol felhasználásával (Luna Experience).

 

Őszibarack
Az őszibarack gyümölcsnövekedés stádiumában van. A keleti gyümölcsmoly az őszibarack legjelentősebb kártevője. Rendszeresen védekezni kell ellene egészen a termés leszedéséig. Permetezzünk acetamiprid hatóanyaggal (Mospilan 20 SG vagy Spilan 20 SG vagy Gazelle 20 SP).

 

Végezzük el a tafrina elleni záró permetezést. A biztonság kedvéért használjunk floupiram + tebukonazol hatóanyagú vegyszert (Luna Experience), mely a levélbetegségek, a moníliás betegségek ellen is hatásos.

 

Szilva
A szilva gyümölcsnövekedés stádiumban van. A szilvamoly folyamatosan rajzik, a sex feromon csapdák fogási eredményei ezt jelzik. Fontos az ellene való mielőbbi védekezés tiakloprid hatóanyag felhasználásával (Calypso 480 SC vagy Sonido 400 SF).

 

A polisztigmás levélfoltosság aszkospóráinak kiszóródása miatt ismételjük meg a hónap közepén végrehajtott védekezést. A levélfoltosságok ellen a kén tartalmú szerek is hatásosak, mely a szilvarozsda ellen is védelmet nyújt.

 

Dió
Fenológiai állapota intenzív gyümölcsfejlődés. Amennyiben az előző héten permeteztünk, úgy jelenleg nem indokolt a védekezés.

 

Mandula
A mandula gyümölcsnövekedés stádiumában van. Az almamoly rajzását követően megkezdődött a tojásrakás is. Fel kell készülnünk a hernyók kelésére, kártételük megelőzésére. Ha kéregmoly rajzását észleltük, akkor áztatás szerűen permetezzük le a törzset és a vázágak alsó részét is. 

 

Mogyoró
Fenológiai stádium: gyümölcsnövekedés. A mogyorónál jelenlegi állapotában sem kórokozó sem kártevő elleni védekezés nem indokolt.

 

Szőlő
A szőlő hajtásai jelenleg 20-40 cm-es hosszúságúak a szőlőültetvényekben. Az elmúlt 7 napban a csapadék egy részletben hullott, 15-20 mm. A meleg időjárás következtében a szőlő hajtásai gyorsan fejlődtek. A fürtkezdemények most már jól láthatóak. Nagy számuk alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a téli és a tavaszi időjárás nem okozott kárt az idei terméskezdeményekben.

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a május 18-20 körül elindított növényvédelmi technológia védelmet ad a betegség ellen, még annak korai fellépése esetén is. Az első lisztharmattünetek az elmúlt években május 17-körül jelentek meg, de ezek legtöbbször nem tömegesek és csak elszórtan fordultak elő.

 

Szőlő-gubacsatka kártétele
A mostani időszakban inkább az atkák elleni védelemre helyezzük a hangsúlyt, ahol a helyzet ezt indokolja. A fiatal hajtásokat több helyen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

Szőlő-levélatka kártétele
A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan és erősen rajzik. Fogási eredmények magasak, ebből a következőleg a molyok erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 18-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a főrajzásban - azaz most - kell kijuttatni. Bár már a rajzás túljutott a csúcsán és leszállóágban van a fogott lepkék számának alakulása, a kitinszintézis-gátló készítmények használata még teljesen helyénvaló a mostani időszakban.

 

Az első zöldmunka ideje is eljött. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat folyamatosan távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

A hajtásválogatás is indokolt a jól fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.  A fürtkezdemények most már jól láthatóak, így a fürtkezdeménnyel rendelkező hajtásokat egyenletesen "elrendezhetjük" a tőkéken hajtásválogatással.

Néhány levélen megjelentek a peronoszpórára nagyon hasonlító tünetek. Ezek a sárgás foltok a levélen azonban nem a peronoszpóra tünetei, hanem a szántóföldi növényeknél, elsősorban a napraforgónál, használt gyomirtó szerek tünetei, amelyek a szél által felkavart por- és homokszemcsék felületén érkeznek a szőlő levelére, majd ott nedvesség hatására aktiválódnak és folttüneteket okoznak. Nincs vele teendő, kárt nem okoz.

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

Az ültetvényekben jelenleg megtalálható kabóca fajok (fekete kabóca, szarvas kabóca, vérpettyes kabóca stb.) a tudomány jelen állása szerint nem terjesztik a fitoplazmákat. Kifejezetten kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni.

 

Ajánlott növényvédő szerek szőlőültetvényekben:
Atkák:                  Thiovit JetVertimec Pro, Envidor
Lisztharmat:       Thiovit JetTopas 100 EC, Falcon , Flint Max
Peronoszpóra:  Bravo 500, Melody Compact
Gyomok ellen:  Medallon Premium
Szőlőmolyok:    Karate Zeon 5 CSAffirm

 

Székesfehérvár, 2015.05.18.
Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.