Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-08-28 15:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.08.25.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

Az elmúlt héten (augusztus 18-24) Magyaralmáson 40,6 mm csapadék hullott. A levélfedettség igen gyakran 100 %-os volt. A helyenkénti nagy esők, jégverések hatására almán, körtén számíthatunk a varasodás támadására is. Nagyon sok gyümölcs sérült vihartól, jégtől, molyoktól, lisztharmattól és napégéstől, így tovább erősödik a monília (főleg a gyümölcsrothasztó monília) és egyéb penészgombák fertőzése. A fákról le-, a földről össze kell szedni és megsemmisíteni a fertőzött gyümölcsöket, és amint az időjárás engedi, azonnal permetezni kell, az É.V.I. betartásával.

 

Kertészeti kultúrák:

 

ALMA


Fenológia:

gyümölcsérés a korai fajtákon, a késői fajtákon gyümölcsszíneződés kezdete

 

Az almaültetvényekben a hajtásnövekedés befejeződése után a kontaktkészítményeké lehet a főszerep. Nagyon vigyázzunk a réz felhasználásánál, még a finomabb rezek is perzselhetnek, mert az eső lemosta, vékonyította a gyümölcsök viaszbevonatát. Ezen kívül vannak érzékeny fajták pl. a Golden Deliciosus. Továbbra is csapadékra kell számítanunk, ezért a permetlébe felszívódó partnert is ajánlatos keverni.

Lisztharmat:

A lisztharmat számára továbbra is nagyon kedvező az időjárás. További fertőzési hullámok kialakulása várható a csapadékos időjárás következtében. A lisztharmatfertőzés továbbra is erős az almásokban. Védekezést javaslok. Még a hét közepén is számíthatunk csapadékra, és a magas relatív páratartalom a lisztharmat számára kedvező hőmérséklettel párosul. A felszívódó + érintő növényvédő szerek együttes felhasználását javaslom. A permetezéseket 10-12 napos fordulókkal végezzük. A jól kezelt ültetvényekben a korábbi permetezések hatására a lisztharmatfertőzés visszaszorult.

Varasodás:

A varasodás konídiumos fertőzésének veszélye még fennáll. A léalma előállítás esetén elegendőek a varasodás elleni kontaktszerek, de étkezési alma esetében felszívódó és kontakt együttest javaslok. A varasodás tünetei elsősorban a hajtásvégeken mutatkoznak, de a régi leveleken is, amelyek már kevésbé vannak veszélyben, és a gyümölcsön is egyre kevésbé fertőzi a kórokozó.
A védekezést kombináltan a lisztharmat és monília elleni védekezéssel együtt javaslom.

Monília:

A gyümölcsökön a gyümölcsrothasztó monília láthatóvá vált. A jégvert, sérült, molyos gyümölcsök mutatják, hogy védekeznünk kell a monília ellen, hogy megelőzzük az érés idején fellépő erős fertőzést. Különösen a gyümölcsrothasztó monília elleni védelem hangsúlyos.

Almamoly:

Az almamoly második nemzedékének rajzása jól kezelt ültetvényekben gyenge.
A védekezés kevésbé kezelt ültetvényekben indokolt, ha a feromon csapdák előző heti fogási eredményei indokolják (10-15 hím lepke/csapda).

Almalevél aknázó-moly, lombosfa-fehérmoly, almailonca, sodrómolyok, amerikai fehér medvelepke:

Az almalevél aknázó-moly és az almailonca fogási eredménye csökkenő tendenciát mutatnak. Főleg a nyári almafajták esetében fontos a termés szedése előtt az almamoly és a sodrómolyok kártételének megakadályozása. Ezeknél a fajtáknál rövidebb várakozási idejű szereket használjunk. A hernyófészkek megjelenését figyelnünk kell, a tojásokból kelnek ki a kis hernyók. Lombkártételüket addig kell megakadályozni mechanikai módszerekkel, míg a hernyók csoportosan élnek.

 

KÖRTE


Fenológia:

korai fajtáknál gyümölcsérés, kései fajtáknál gyümölcsnövekedés

A korai körték esetében a monília gyümölcskárosító formája ellen indokolt védekezni, mert a sebzéseken, rovarrágásokon keresztül behatoló gomba gyümölcsrothadást okozhat, mely veszélyezteti a termést. A késői érésű fákat hosszabb hatástartamú szerekből készített permetlével védhetjük almamoly, sodrómolyok és varasodás ellen. Figyeljük még az amerikai medvelepke hernyóinak fészkeit is.

Várakozási idők:

A korán érő fajták permetezésekor tartsuk be az ÉVI-ket.

 

BIRS


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Tűzelhalás:

Az elmúlt napok csapadékos időjárása újraindította a hajtásvégi tűzelhalás fertőzést. Fontos a beteg hajtásvégek eltávolítása, és a metsző eszközök fertőtlenítése. Ezek után fertőtlenítsük a lombot megfelelő gombaölő szerrel. Használjunk lombtrágyát, ezen kívül ajánlom a növénykondicionáló szereket is, melyek a szöveteket megvastagítja, és így ellenállóvá teszi a növényt a betegségekkel szemben is.

 

MEGGY, CSERESZNYE
A meggy, cseresznye betakarítása befejeződött.


Szüret után:

A meggyesekben, cseresznyésekben sok helyen, a fán maradt a gyümölcs. Az a veszély, hogy a monília és az antraknózis, valamint a cseresznyelégy fertőzése később megerősödhetnek. A meggy gyomirtásánál figyeljünk arra, hogy az ültetvényekben található gyomfélék közül néhány (pásztortáska, libatopfélék) köztes gazdája az antraknózisnak, ezért a gyomok irtása nagyon fontos.
A szüret befejezése után a fő károsítók nyári elszaporodásának megakadályozása céljából néhány fő károsító a kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, aknázó molyok, a füstös szárnyú levéldarázs, a blumeriellás glöosporium, monília ellen megelőző permetezést és metszést, vagyis lombfertőtlenítést kell végezni. A védekezésre réztartalmú szerek valamelyikét vagy kontakt gombaölő szereket javaslok. Az első védekezést július végére érdemes időzíteni és a vegetációs idő végéig még egyszer indokolt megismételni.

 

SZILVA


Fenológia:

Korai fajtáknál szüret utáni időszak, késői fajtáknál gyümölcsnövekedés, szedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása egyelőre befejeződött, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges. Az augusztustól érő fajtáknál még mindenképp szükséges szilvamoly ellen védekeznünk.

Monília:

A gyümölcsrothasztó monília fertőzésre is számítanunk kell azoknál a fajtáknál, amelyek érés előtt állnak, főleg akkor, ha betakarítás előtt csapadék várható. Mindkét monília faj erőteljes és együttes fertőzése várható, ezért a gyümölcs fertőzésének visszaszorítására, ellenük is hatásos készítményt kell választanunk.

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK


Fenológia:

Hosszú tenyészidejű fajták érés előtt, korai fajták szüret után

Gnomónia, varasodás, tafrina:

A fertőzések leküzdésére a betakarítás után lombfertőtlenítésre használjunk mankoceb hatóanyagú készítményt, növény kondicionálóval kiegészítve.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

A levéllikacsosodás terjedése csökkent az őszibarackosokban. Mindkettőre oda kell figyelnünk, de most a csapadékos időjárás esetén komoly fertőzés alakulhat ki. A fán lévő gyümölcsök a sebzések, rovarrágások, sérülések nyomán fertőződhetnek, főleg a gyümölcsrothasztó moníliával.

Lisztharmat:

Az ültetvényekben megjelent a lisztharmat, az ellene való védekezés indokolt, melyet kössünk össze a monília elleni és gyümölcsrohasztó monília elleni védekezéssel. Miután az időjárás kedvez az őszibarack lisztharmatának, védekezni szükséges.

A betakarítás után elvégezhető a meggynél, cseresznyénél, kajszinál, szilvánál a metszés. Ez egyben ajánlatos is. Az így keletkezett sebeket a lezárás érdekében a sebek lekenése helyett permetezéssel, lehetőleg tribázikus rézkészítmények felhasználásával végezzük el.

 

Héjasok - DIÓ


Fenológia:

érési időszak

Gnomóniás betegség:

A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró, majd egybefolyó foltjai. A fertőzés következtében a bél minősége romolhat, és idő előtti gyümölcshullás is bekövetkezhet.

Xantomonas-os betegség:

A betegség vegetációs időszakban rézszulfát vagy rézhidroxid hatóanyagú szerekkel védhető. A tenyészidőszak előrehaladtával azonban a felhasználandó rézkészítmények esetleges perzselése könnyű olajtartalmú adalékok hozzáadásával csökkenthető.

Almamoly:

A dióban a védekezés a magbél megszilárdulása után a diótermés legveszélyesebb kártevője. Az almamoly ellen a védekezés indokolttá vált, ezért engedélyezett rovarölő szerrel védekezzünk ellene. Ezzel a védekezéssel egy menetben tegyünk a permetlébe rézhidroxid hatóanyagú szert is, mely egyben a gnomóniás és xantomonas-os betegség ellen is hatásos.

Dióburok-légy:

Csapda nem állt rendelkezésemre, de Magyaralmáson, Sárszentmihályon, Székesfehérváron és Velencén dióburok-légy károsításával nem találkoztam.

Dióburok-gabonalégy:

Kártételével találkoztam, a gyümölcsök kb. 1 %-án fordul elő.

 

MANDULA
Fenológia: a korai fajták betakarítása befejeződött, a későbbi fajták érés előtt állnak.
A mandulán szinte valamennyi csonthéjas fajon előforduló kórokozó és kártevő jelentős mértékű kárt idézhet elő, ezért a mandula védelme a nagyon kevés számú engedélyezett növényvédő szer miatt is csak hiányosan végrehajtható.

 

MOGYORÓ
Fenológia: kifejlett termés
A mogyoróormányosok a zsenge termések megfurkálásával utat nyitottak a moníliás mogyoróhullást okozó gombának (monilinia fructigena), és ezáltal, közvetve egész terméscsoportok pusztulását okozhatják. A mogyoróormányos és a tölgymakkormányos által okozott termésveszteség védekezés nélkül elérheti a 60-70 %-ot is. Jelenleg már csak a mechanikai védekezés áll rendelkezésünkre úgy, hogy az érés kezdetétől a károsított termést rendszeresen felszedjük, még mielőtt a mogyoróból eltávoznak a lárvák, majd a gyűjtőtál alján összegyűlt, termést elhagyó kukacokat megsemmisítjük. Ezt kevés termelő tudja végrehajtani munkaerő hiányában.

 

Magyaralmás, 2014. augusztus 25.

 

Üdvözlettel:
Vincz József

 

szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.