Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-07-28 15:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.07.28.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

Az elmúlt héten (július 21-27) Magyaralmáson 26,8 mm csapadék hullott. A változóan felhős, záporos, zivataros időjárás egészen hét közepéig tart viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. A hét végére a nappali hőmérséklet 27-32 °C-ra, az éjszakai 17-19 °C-ra emelkedik. Ezek a változékony időjárási tényezők maguk után vonják a nagyobb figyelmet, a különböző kártevők és kórokozók ilyen körülmények között nagyon felszaporodhatnak.

 

Kertészeti kultúrák:

 

ALMA


Fenológia:

gyümölcsérés kezdete a korai fajtákon, a késői fajtákon gyümölcsnövekedés

Lisztharmat:

A lisztharmat számára továbbra is nagyon kedvező az időjárás. További fertőzési hullámok kialakulása várható a csapadékos időjárás következtében. A lisztharmatfertőzés továbbra is erős az almásokban. Védekezést javaslok. Kihangsúlyozom a megelőzés fontosságát. A gyümölcsösökben akkor tudunk leghatékonyabban védekezni lisztharmat ellen, amikor megelőző védekezést hajtunk végre. Még a hét elején is számíthatunk csapadékra, és a magas relatív páratartalom a lisztharmat számára kedvező hőmérséklettel párosul. A növekedés erőssége miatt a felszívódó + érintő növényvédő szerek együttes felhasználását javaslom. A permetezéseket 10-12 napos fordulókkal végezzük. A jól kezelt ültetvényekben a korábbi permetezések hatására a lisztharmatfertőzés visszaszorult.

Varasodás:

A varasodás konídiumos fertőzésének veszélye még fennáll. Védelemre a hűvös időben is jól ható szerek használatát javaslom. A léalma előállítás esetén elegendőek a varasodás elleni kontaktszerek, de étkezési alma esetében felszívódó és kontakt együttest javaslok. A varasodás tünetei elsősorban a hajtásvégeken mutatkoznak, de a régi leveleken is, amelyek már kevésbé vannak veszélyben és a gyümölcsön is egyre kevésbé fertőzi a kórokozó.
A védekezést kombináltan a lisztharmat és monília elleni védekezéssel együtt javaslom.

Monília:

A gyümölcsökön a termés monília láthatóvá vált. A jégvert, sérült, molyos gyümölcsök mutatják, hogy védekeznünk kell a monília ellen, hogy megelőzzük az érés idején fellépő erős fertőzést.

Almamoly:

Az almamoly második nemzedékének rajzása gyenge. De hamarosan számítani lehet nagyobb fogási eredményekre. A gyümölcsön a befurakodás nyomai láthatóvá válnak, főleg, ha két egymást érintő gyümölcsöt vizsgálunk, a kártétel tehát elindult.
A védekezés indokolt hosszú hatástartamú kitinszintézis gátlók valamelyikével. Ha feromoncsapdák előző feti fogási eredményei indokollják (10-15 hím lepke/csapda)

Almalevél aknázó-moly, lombosfa-fehérmoly, almailonca, sodrómolyok, amerikai fehér medvelepke:

A lombosfa-fehérmoly rajzása megindult, de a fogási eredmények növekednek. Az almalevél aknázó-molyból két csapdában a heti fogás 158-181 volt, erőteljes emelkedést mutat. Ugyanígy az almailonca fogási eredményei is jelentősen emelkedtek. Főleg a nyári almafajták esetében fontos a termés szedése előtt az almamoly és a sodrómolyok kártételének megakadályozása. Ezeknél a fajtáknál rövidebb várakozási idejű szereket használjunk. A hernyófészkek megjelenését figyelnünk kell, a tojásokból kelnek ki a kis hernyók. Lombkártételüket addig kell megakadályozni mechanikai módszerekkel, míg a hernyók csoportosan élnek.

Alma színeződés:

Az alma színanyagainak kiteljesedése érdekében most van annak az ideje, hogy a speciális színesítő szer a Fertileader Elit első 4 l/ha-os adagját kijuttassuk.

A korai fajtáknál a fák alól a hullott gyümölcsöket szedjük fel, és semmisítsük meg. Ahol a terméssúlyía nagy a fák ágait támasszuk alá, mert ha nem, akkor ágtörés következhet be, mely a károsítók fertőzését is elősegíti.

 

KÖRTE

Fenológia:

korai fajtáknál gyümölcsérés, kései fajtáknál gyümölcsfejlődés

A korai körték esetében a monília gyümölcskárosító formája ellen indokolt védekezni, mert a sebzéseken, rovarrágásokon keresztül behatoló gomba gyümölcsrothadást okozhat, mely veszélyezteti a termést. A késői érésű fákat hosszabb hatástartamú szerekből készített permetlével védhetjük almamoly, sodrómolyok és varasodás ellen. Figyeljük még az amerikai medvelepke hernyóinak fészkeit is.

Várakozási idők:

A júliusban érő fajták, pl. Arabitka, Zöld Magdolna permetezésekor tartsuk be az ÉVI-ket.

 

BIRS


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Tűzelhalás:

Az elmúlt napok csapadékos időjárása újraindította a hajtásvégi tűzelhalás fertőzést. Fontos a beteg hajtásvégek eltávolítása és a metsző eszközök fertőtlenítése. Ezek után fertőtlenítsük a lombot megfelelő gombaölő szerrel. Használjunk lombtrágyát, ezen kívül ajánlom a növénykondicionáló szereket is, melyek a szöveteket megvastagítja, és így ellenállóvá teszi a növényt a betegségekkel szemben is.

Az almamoly ellen és a kaliforniai pajzstetű lárvarajzása ellen olyan készítményt válasszunk, amely az almamoly hernyói és egyúttal a nyáron károsító sodrómolyok hernyóinak kártételét is megelőzi. Csapadékos időjárás miatt gondolni kell a monília elleni védelemre, továbbá, ha barna foltokkal borított leveleket, gyümölcsöket találunk (diplokarponos betegség), akkor védekezni kell.

 

CSERESZNYE


Fenológia:

A cseresznye betakarítása befejeződött.

Cseresznyelégy:

Szüret idején és később is fontos a hullott, fertőzött gyümölcs összegyűjtése és megsemmisítése. Ezzel csökkenthetjük a cseresznyelégy és a monília következő évi kártételét.

 

MEGGY


Fenológia:

A meggy gépi rázása befejeződött.

Szüret után:

Szüret idején és később is fontos a hullott, fertőzött gyümölcs összegyűjtése és megsemmisítése. Ezzel a mechanikai művelettel csökkenthetjük a cseresznyelégy és a monília következő évi kártételét.
A szüret befejezése után a fő károsítók nyári elszaporodásának megakadályozása céljából néhány fő károsító a kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, aknázó molyok, a füstös szárnyú levéldarázs, a blumeriellás glöosporium, monília ellen megelőző permetezést és metszést, vagyis lombfertőtlenítést kell végezni. A védekezésre réztartalmú szerek valamelyikét vagy kontakt gombaölő szereket javaslok. Az első védekezést július végére érdemes időzíteni és a vegetációs idő végéig még egyszer indokolt megismételni.

 

SZILVA


Fenológia:

Korai fajtáknál érés kezdete, késői fajtáknál gyümölcsnövekedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása egyelőre befejeződött, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges.

Vörösfoltosság:

Tünetei a leveleken megjelentek, a kezdődő világosabb középső folt mellett a vörösebb, régebbi fertőzés nyomait is láthatjuk a gyümölcsösben a levél szélén és fonákján.

Monília:

A gyümölcsrothasztó monília fertőzésre is számítanunk kell azoknál a fajtáknál, amelyek érés előtt állnak, főleg akkor, ha betakarítás előtt csapadék várható.

Későbbi fajtáknál most indokolt védekezni a sztigminás levéllyukacsosodás, a polisztigmás levélfoltosság és a szilvarozsda ellen is.

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK


Fenológia:

érés előtt (korai fajták szüret után)

Gnomónia, varasodás, tafrina:

A fertőzések leküzdésére a betakarítás után lombfertőtlenítésre használjunk mankoceb hatóanyagú készítményt növény kondicionálóval kiegészítve.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

A levéllikacsosodás terjedése csökkent az őszibarackosokban. Mindkettőre oda kell figyelnünk, de most csak csapadékos időjárás esetén komoly fertőzés alakulhat ki. A gyümölcsök egyre nagyobbak és a sebzések, rovarrágások, sérülések nyomán fertőződhetnek a gyümölcsök moníliával.

Lisztharmat:

Az ültetvényekben megjelent a lisztharmat, az ellene való védekezés indokolt, melyet kössünk össze a monília elleni és gyümölcsrohasztó monília elleni védekezéssel. Miután az időjárás kedvez az őszibarack lisztharmatának, védekezni szükséges.

Levéltetvek:

A mézharmat is figyelmeztet jelenlétükre, állandó megfigyelést, és ha szükséges védekezést javaslok az ÉVI betartásával.

 

Héjasok - DIÓ


Fenológia:

csonthéj kialakulása előtt

Gnomóniás betegség:

A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró majd egybefolyó foltjai. Erős fertőzésnél július végére, augusztus elejére a diófa csaknem egész lombhullása következhet be. A fertőzés napról napra erősödik, további védekezést javaslok.

Xantomonas-os betegség:

A betegség ellen vegetációs időszakban rézszulfát vagy rézhidroxid hatóanyagú szerekkel védhető. A tenyészidőszak előrehaladtával azonban a felhasználandó rézkészítmények esetleges perzselése olajtartalmú adalékok hozzáadásával csökkenthető.

Almamoly:

A dióban a védekezés a magbél megszilárdulása után a diótermés legveszélyesebb kártevője, az almamoly ellen már figyelmet érdemel, de az almamoly második nemzedéke még nem érte el a rajzáscsúcsot, ezért a védekezés később fontos lesz

 

MANDULA
Fenológia: csonthéj kialakulása után
A kéregmoly miatt a törzset is permetezni kell. A ventúriás varasodás konídium képzése még erős, lehetőleg szerves, kontakthatású szerrel védekezzünk. A keleti gyümölcsmoly és barackmoly hajtáskárosító hernyói ellen is ezzel egy menetben védekezzünk.

 

MOGYORÓ
Fenológia: gyümölcsnövekedés
Mogyoróban a legjelentősebb kártevő a mogyoróormányos. Rajzása, tojásrakásának ideje alatt két-három alkalommal, tíz naponként permetezni indokolt, azért, hogy a mogyoró belsejében károsító lárvák ne tudják megsemmisíteni a termés nagy részét. A mogyoróormányos elleni védekezés csökkenti a monília fertőzést.

 

Magyaralmás, 2014. július 28.

 

Üdvözlettel:
Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.