Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-07-07 07:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.07.07.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

A következő hét időjárása igen változatos lesz. A napi hőmérséklet (nappal-éjszaka) 15 °C-ot is változhat. A szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat és károsítja a lombot és a gyümölcsöt. Ezért nem lehet csökkenteni a permetezések számát, inkább sűríteni szükséges. Fokozott figyelmet fordítsunk az ÉVI időkre, és a permetezéseknél, főleg a kénnél tartsuk be a felső hőmérsékleti határokat, mert a perszelés veszélye erősen fennáll. Ugyanakkor a letermett gyümölcsök egészségi állapotára is ügyelni kell, ugyanis több gyümölcsfajnál most alakulnak ki a következő évi termőrügyek.
Meteorológiai műszerünk első héten 5,6 mm csapadékot mért Magyaralmáson.

 

Kertészeti kultúrák:

 

ALMA


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Lisztharmat:

A lisztharmat számára továbbra is nagyon kedvező az időjárás. További fertőzési hullámok kialakulása várható a csapadékos időjárás következtében. A lisztharmatfertőzés továbbra is erős az almásokban. Védekezést javaslok.

Varasodás:

A csapadékos időjárás és a kora hajnali órákban mutatkozó intenzív páraképződés a varasodás fertőzést elősegíti. Főleg a sorközben, a füves ültetvényekben a magas páratartalom elősegíti a betegség terjedését, ezért a gyümölcsökön újabb tünetek jelenhetnek meg. Az erősebben fertőzött gyümölcsök felrepedhetnek, és a monília megjelenik a termésen. Intenzív ültetvényekben is ajánlom a 600-800 l/ha-os lé mennyiség alkalmazását. A védekezést javaslom, kombináltan a lisztharmattal együtt.

Almamoly:

Az almamoly rajzása leállt, egy hét alatt 0-át fogtunk, a lárvák kártétele azonban folyamatos. A gyümölcsön a befurakodás nyomai láthatók, a kártétel elindult. A védekezés indokolt hosszú hatástartamú kitinszintézis gátlók valamelyikével.

Almalevél aknázó-moly, lombosfa-fehérmoly:

A lombosfa-fehérmoly rajzása megindult, de a fogási eredmények még gyengék. Ugyanakkor az almalevél aknázó-moly a fogási eredmények alapján most éri el a rajzáscsúcsot.

Levéltetvek:

A levéltetvek száma a többszöri védekezés ellenére magas, védekezésre továbbra is szükség van, de úgy időzítsük ezeket, hogy legalább kétszer egymás után 10 napos időközzel permetezzünk a levéltetvek ellen.

Vértetű

A vértetűfertőzés többszöri, rendszeres védekezés ellenére szinte minden ültetvényben igen nagymértékű. A védekezés ellene kötelező spirotetramat hatóanyagú szerrel. Előírás szerint eddig kétszer védekeztünk, most a második permetezés után 1 héten belül védekezzünk tiakloprid vagy tiametoxam hatóanyagú szerek valamelyikével.

 

KÖRTE

Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Körte levélbolha, pajzstetvek

Gyenge a varasodás fertőzés, de erős a körte levélbolha rajzás intenzitás. A lárva és imágó fertőzöttség közepes vagy erős, szükséges a védekezés. A kaliforniai pajzstetű és a piros körtepajzstetű lárvakelése tömeges, a fertőzött gyümölcsösökben permetezni kell ellenük.

Várakozási idők

A júliusban érő fajták, pl. Arabitka, Zöld Magdolna permetezésekor tartsuk be az ÉVI-ket.

 

BIRS


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Az almamoly ellen és a kaliforniai pajzstetű lárvarajzása ellen olyan készítményt válasszunk, amely az almamoly hernyói és egyúttal a nyáron károsító sodrómolyok hernyóinak kártételét is megelőzi. Csapadékos időjárás miatt gondolni kell a monília elleni védelemre, továbbá, ha barna foltokkal borított leveleket, gyümölcsöket találunk (diplokarponos foltosság), akkor a védekezni kell. Ismét fertőzhet a tűzelhalás, melyre időjárás változás esetén figyeljünk.

 

CSERESZNYE


Fenológia:

A késői ropogós cseresznyék betakarítása befejeződött.

Cseresznyelégy:

Szüret idején és később is fontos a hullott, fertőzött gyümölcs összegyűjtése és megsemmisítése. Ezzel csökkenthetjük a cseresznyelégy és a monília következő évi kártételét.

 

MEGGY


Fenológia:

A meggy gépi rázása 90%-ban befejeződött.

Szüret után:

Szüret idején és később is fontos a hullott, fertőzött gyümölcs összegyűjtése és megsemmisítése. Ezzel a mechanikai művelettel csökkenthetjük a cseresznyelégy és a monília következő évi kártételét.
A szüret befejezése után a fő károsítók nyári elszaporodásának megakadályozása céljából néhány fő károsító a kaliforniai pajzstetű, a kéregmoly, aknázó molyok, a füstös szárnyú levéldarázs, a blumeriellás levélfoltosság.

Megjegyzés: A foltos szárnyú muslica másik nevén cseresznye ecetmuslica szaporodása számára kedvező a 20- 25 °C-os hőmérséklet. Polifág faj. A bogyós és csonthéjas gyümölcsfajokon, sőt a bor- és csemege szőlőkön is károsít. Ha az egyik gyümölcsfaj leérik, átvándorol a másik gyümölcsfajra. Szívesen kiraknék egy CSALOMON VAR csapdát erjedő gyümölcs által kibocsátott illatanyagokkal, hogy be tudjam fogni a muslicát, de remélem, hogy hozzánk még nem jutott el.

 

SZILVA


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása egyelőre befejeződött, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges.

Levéltetvek:

A levéltetű fertőzöttség közepes, a levéllikacsosodás erős mértékű, a védekezés indokolt a várakozási idők betartása mellett.

Vörösfoltosság:

Tünetei a leveleken megjelentek, a kezdődő világosabb középső folt mellett a vörösebb, régebbi fertőzés nyomait is láthatjuk a gyümölcsösben a levél szélén és fonákján.

Későbbi fajtáknál most indokolt védekezni a sztigminás levéllyukacsosodás, a polisztigmás levélfoltosság és a szilvarozsda ellen is.

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK


Fenológia:

gyümölcsnövekedés, érés kezdete

Tafrina:

A fertőző leveleket, ha összegyűjtöttük és megsemmisítettük, a betegség további terjedésével nem kell számolni.

Barackmoly, keleti gyümölcsmoly:

Őszibarack ültetvényekben a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása gyengült.
A keleti gyümölcsmoly rajzása ebben az évben igen gyenge volt, így a barackmoly elleni utolsó permetezést az É.V.I. figyelembevételével javaslom elvégezni, melyet egybekötnék a gyümölcsrothasztó monília elleni védekezéssel.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

A levéllikacsosodás terjedése csökkent az őszibarackosokban. Mindkettőre oda kell figyelnünk, de csak csapadékos időjárás esetén tud komoly fertőzés kialakulni.

Lisztharmat:

Az ültetvényekben megjelent a lisztharmat, az ellene való védekezés indokolt, melyet kössünk össze a monília elleni és a korai fajtáknál a gyümölcsrohasztó monília elleni védekezéssel. Miután az időjárás kedvez az őszibarack lisztharmatának, védekezni szükséges.

Levéltetvek:

A mézharmat is figyelmeztet jelenlétükre, állandó megfigyelést, és ha szükséges védekezést javaslok az ÉVI betartásával.

 

Héjasok - DIÓ


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Gnomóniás betegség:

A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró majd egybefolyó foltjai. A fertőzés napról napra erősödik, további védekezést javaslok.

Gubacsatkák:

Megjelent a nemezes gubacsatka és a szemölcsös gubacsatka is, melynek a fertőzése erős. Védekezés mindkét kártevő ellen javasolt.

Megjegyzés: A dió buroklégy 2012-ben megjelent hazánkban, lárvái a dió termésburkában károsítanak, amely sötét színűvé, vizenyőssé válik. A rothadó burok fekete foltot hagy a csonthéjon is, mely vegyszerrel sem mosható le. Jó repülő fajta. Próbáltam sexferomon csapdával befogni, azonban szerencsére Magyaralmáson nem találkoztam vele. A hónap közepén szeretnék kirakni egy csalétekkel ellátott CSALOMON PALz csapdát. Remélem, hogy Magyaralmásra a kártétel még nem ért el. A dióburok gabonalégy márciustól rajzik, júliusban tömegesen a nyüvek csoportosan rágnak a burokban, szennyezik a csonthéjat, a lárvák a dióban bábozódnak. A lárva a diótermés belsejébe befurakodik. A csonthéj belülről üreges, a dióbél feketévé válik. A dióburok gabonyalaegyet is e hónapban csapdázni szeretném.

 

MANDULA
Fenológia: csonthéj megkeményedése
A kéregmoly miatt a törzset is permetezni kell. A ventúriás varasodás konídium képzése még erős, lehetőleg szerves, kontakthatású szerrel védekezzünk. A keleti gyümölcsmoly és barackmoly hajtáskárosító hernyói ellen is ezzel egy menetben védekezzünk.

 

MOGYORÓ
Fenológia: gyümölcsnövekedés
Mogyoróban a legjelentősebb kártevő a mogyoróormányos. Rajzása, tojásrakásának ideje alatt két-három alkalommal, tíz naponként permetezni indokolt, azért, hogy a mogyoró belsejében károsító lárvák ne tudják megsemmisíteni a termés nagy részét. A mogyoróormányos elleni védekezés csökkenti a monília fertőzést.

 

Magyaralmás, 2014. július 7.

 

Üdvözlettel:
Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.