Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-06-23 07:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.06.23.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

A következő hét időjárása (június 23-29) igen változatos lesz. A hét elején zápor-zivatar, majd erős felhősödés kezdődik, és várhatóan záporok-zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső várható. A szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A hét elején a legmagasabb hőmérséklet 25 °C, a legalacsonyabb hőmérséklet hét közben éjszaka 12 °C körül várható, és hétvégére ismét felmelegedés várható.

 

Kertészeti kultúrák:

 

ALMA

Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Lisztharmat:

A lisztharmat számára továbbra is nagyon kedvező az időjárás.  További fertőzési hullámok kialakulása várható a csapadékos időjárás következtében. A lisztharmatfertőzés továbbra is erős az almásokban. Védekezést javaslok.

Varasodás:

A csapadékos időjárás és a kora hajnali órákban mutatkozó intenzív páraképződés a varasodás fertőzést elősegíti. Főleg a sorközben, a füves ültetvényekben a magas páratartalom elősegíti a betegség terjedését, ezért a gyümölcsökön újabb tünetek jelenhetnek meg. Az erősebben fertőzött gyümölcsök felrepedhetnek, és a monília megjelenik a termésen. Intenzív ültetvényekben is ajánlom a 600-800 l/ha-os lé mennyiség alkalmazását. A védekezést javaslom, kombináltan a lisztharmattal együtt.

Almamoly:

Az almamoly rajzása leállt, egy hét alatt 0-át fogtunk, a lárvák kártétele azonban folyamatos. A gyümölcsön a befurakodás nyomai láthatók, a kártétel elindult. A védekezés indokolt hosszú hatástartamú kitinszintézis gátlók valamelyikével.

Almalevél aknázó-moly, lombosfa-fehérmoly:

A lombosfa-fehérmoly rajzása megindult, de az almalevél aknázó-moly rajzáscsúcsot közelíti. Az ellenük való védekezést 10 napon belül indokolt elvégezni.

Levéltetvek:

A levéltetvek száma a többszöri védekezés ellenére magas, védekezésre továbbra is szükség van, de úgy időzítsük ezeket, hogy legalább kétszer egymás után 10 napos időközzel permetezzünk a levéltetvek ellen.

 

KÖRTE

Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Körte levélbolha:

Gyenge a varasodás fertőzés, de erős a körte levélbolha rajzás intenzitás. A lárva és imágó fertőzöttség közepes vagy erős, szükséges a védekezés.

Körte gubacsatka, körtelevél gubacsszúnyog:

Mindkét kártevőnél a fertőzöttség erős, szükséges a védekezés.

 

BIRS


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Az almamoly ellen kitinszintézis-gátlóval + monília ellen indokolt védekezni, valamint a kaliforniai pajzstetű lárvarajzása is erősödik. Ismét fertőzhet a tűzelhalás, melyre időjárás változás esetén figyeljünk.

 

CSERESZNYE


Fenológia:

A korai cseresznye érése befejeződött. A késői ropogós cseresznyék érés közelben vagy érésben vannak.

Cseresznyelégy:

A cseresznyelégy rajzása befejeződött, de az amerikai keleti cseresznyelégy a rajzáscsúcsot még nem érte el, az ellene való védekezés a későbbi cseresznyefajtáknál mindenképpen indokolt, és egyben végezzük el a moníliás termésrothadás és a kolletotrichumos termésrothadás elleni védekezést is fenhexamid hatóanyagú szerrel.

Monília:

A kevéssé kezelt és a már leérett ültetvényekben a májusi nagy csapadékok miatt a korai fajtákon erős repedés volt tapasztalható, így a fán maradt gyümölcsök a korábbi védekezések ellenére nagyon erős moníliás fertőzést kaptak. A Germersdorfi fajtakörben az érőfélben lévő gyümölcsökön erős a moníliás fertőzés, de a jelenlegi hőség további terjedésének nem kedvez. Több ültetvényben elhanyagolták az eddigi monília elleni védekezéseket, ezért állt elő ez a probléma.

 

MEGGY


Fenológia:

A nagy szemű és fürtös fajták napokon belül érnek.

Meggy glöospórium:

Ellene továbbra is javasolt a megelőző védekezés, mert erős a fertőzési nyomás.
Jelenleg a védekezést a várakozási idők miatt csak immunerősítő lombtrágyákkal indokolt elvégezni.

Meggy monília:

Mivel a meggy ültetvényekben több év kedvezőtlen tapasztalata után általában elvégezték a rezes lemosó permetezéseket, a virágzáskori 2-3 permetezést a levélfertőző monília ellen és a további rendszeres védekezéseket hajtásfertőző monília ellen a jól kezelt ültetvények egészségileg jó állapotban vannak. Szüretig további permetezés csak a gyümölcsrothasztó monília ellen indokolt. Gépi szüret esetén az érésgyorsító szer beszerzését már most javaslom. A szelek és a kártevők (seregély, darazsak, stb.) okozta sérüléseken keresztül a monília fertőzheti az érőfélben lévő gyümölcsöt.

Cseresznyelégy:

Az ültetvényekben közepes intenzitással elkezdődött a cseresznyelégy rajzása, így a védekezés indokolt, de tartogassuk a 3 É.V.I.-s rovarölő-szert a keleti tengeri cseresznyelégy későbbi fertőzésének és nagy károkozásának megelőzésére.

 

SZILVA


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása még mindig közepes intenzitású, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges.

Levéltetvek:

A levéltetű fertőzöttség közepes, a levéllikacsosodás erős mértékű, a védekezés indokolt a várakozási idők betartása mellett.

Későbbi fajtáknál most indokolt védekezni a sztigminás levéllyukacsosodás, a polisztigmás levélfoltosság és a szilvarozsda ellen is.

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Tafrina:

A fertőző leveleket, ha összegyűjtöttük és megsemmisítettük, a betegség további terjedésével nem kell számolni.

Barackmoly, keleti gyümölcsmoly:

Őszibarack ültetvényekben a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása gyengült.
A keleti gyümölcsmoly rajzása ebben az évben igen gyenge volt, így a barackmoly elleni utolsó permetezést az É.V.I. figyelembevételével javaslom elvégezni, melyet egybekötnék a gyümölcsrothasztó monília elleni védekezéssel.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

A levéllikacsosodás terjedése csökkent az őszibarackosokban. Mindkettőre oda kell figyelnünk, de csak csapadékos időjárás esetén tud komoly fertőzés kialakulni.

Lisztharmat:

Az ültetvényekben megjelent a lisztharmat, az ellene való védekezés indokolt, melyet kössünk össze a monília elleni és a korai fajtáknál a gyümölcsrohasztó monília elleni védekezéssel.

 

Héjasok - DIÓ


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Gnomóniás betegség:

A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró majd egybefolyó foltjai. A fertőzés napról napra erősödik, további védekezést javaslok, füleg az időjárás változás után.

Gobacsatkák:

Megjelent a nemezes gubacsatka és a szemölcsös gubacsatka is, melynek a fertőzése erős. Védekezés mindkét kártevő ellen javasolt.

 

MANDULA
Fenológia: csonthéj megkeményedése előtt
A kaliforniai pajzstetű és szilvafa-pajzstetű elleni védekezést a nagymértékben fertőzött kertekben ismételjük meg. A kéregmoly miatt a törzset is le kell permetezni. A ventúriás varasodás konídium képzése még erős, lehetőleg szerves, kontakthatású szerrel védekezzünk. A keleti gyümölcsmoly és barackmoly hajtáskárosító hernyói ellen is ezzel egy menetben védekezzünk.

 

MOGYORÓ
Fenológia: gyümölcsnövekedés
Mogyoróban a legjelentősebb kártevő a mogyoróormányos. Rajzása, tojásrakásának ideje alatt két-három alkalommal, tíz naponként permetezni indokolt, azért, hogy a mogyoró belsejében károsító lárvák ne tudják megsemmisíteni a termés nagy részét. A mogyoróormányos elleni védekezés csökkenti a monília fertőzést.

 

Magyaralmás, 2014. június 23.

 

Üdvözlettel:
Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.