Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-06-16 07:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.06.16.

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

Az elmúlt időszak általában szeles volt. A hét elején a szél lecsendesedett, ugyanakkor a hőmérséklet fokozatos emelkedése volt tapasztalható. A csapadék mennyisége 0 mm, és a relatív páratartalom alacsony értékeket mutatott. Az elmúlt hét közepétől hőség napok alakultak ki. A hőmérséklet napközben a 35 °C-ot is elérte. A munkavégzés csak a kora reggeli vagy a késő esti órákban volt lehetséges. A hétvégétől egy általános lehűlést tapasztalhattunk, amely megfelel a júniusi hőmérsékletnek.

 

 

Kertészeti kultúrák:

 

 

ALMA

 


Fenológia:

gyümölcsnövekedés kezdete

Lisztharmat:

A lisztharmat nyári szaporító képleteivel, konídiumokkal fertőzi a még egészséges növényrészeket. A fertőzött levél % 5x20 levél alapján 6 db levél, a fertőzés erősödhet, a fertőzés mértéke erős, a száraz időjárás következtében mindenképpen indokolt a megelőző védekezés speciális lisztharmat elleni felszívódó szerek valamelyikével. Napfénymentes időben kéntartalmú kontaktkészítmények 20-25° C alatt használhatók a perzselési veszély figyelembevételével, pl. Golden.

Varasodás:

A felmelegedés bekövetkeztekor az almások varasodás fertőzése berobbanhat. Jelenleg a tünetek elsősorban a hajtásvégi leveleken és kis mértékben a gyümölcsön is mutatkoznak. A fertőzött levél jól védett ültetvényekben 5%. A fertőzött gyümölcs 1%, 5x20 gyümölcs alapján, a fertőzés erőssége gyümölcsön gyenge. Ha a leveleken és a gyümölcsön nem találunk varasodásra utaló tünetet, az aszkospóra szóródás befejeződött, de a fogékony fajtákat kontaktkészítménnyel szükséges védeni.

Almamoly:

Az almamoly első nemzedékének áthúzódó rajzása. Környezetkímélő védekezésként ajánlott az almamoly kifejlett hernyóinak összegyűjtésére hullámpapírból készült és spárgával a törzsre erősített almamolyfogó-öv. A hernyók számára bábozódásra alkalmas hely. Az öveket 10 naponként cseréljük!

Almalevél aknázó-moly, lombosfa-fehérmoly:

Az almalevél aknázó-moly közepesen a lombosfa-fehérmoly gyengén rajzik. A lárvák kelése és kártétele azért folyamatos. A befurakodás nyomainak láthatóvá válása jelzi a kártétel elindulását.

Levéltetvek:

A szürke és a zöld almalevéltetvek folyamatos szaporodása miatt az almaültetvényt figyelni kell. Főleg a lombkorona belsejében fejlődő hajtásokat figyeljük (zöld almalevéltetű).

A gyomnövények 10-25 cm fejlettségénél sorkezelés formájában indokolt kijuttatni a felszívódó szereket, magasabb gyomnövényzetnél a gyomirtást csak a kaszálás után végezzük el, a károkozás megelőzése érdekében (Glyfosat).

 

KÖRTE

 


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Körte levélbolha:

Erős a körte levélbolha rajzás intenzitás. A lárva és imágó fertőzöttség közepes vagy erős, szükséges a védekezés.

Körte gubacsatka, körtelevél gubacsszúnyog:

Mindkét kártevőnél a fertőzöttség erős, szükséges a védekezés.

A két fő károsító a körtevarasodás és az almamoly elleni megelőző védekezésen kívül a piros körtepajzstetű lárváinak kelését észleltem, és a kaliforniai pajzstetű lárvarajzása is megindult. A körtefákról szedjük le és égessük el a szivarsodró eszelény „szivarjait”!

 

BIRS

 


Fenológia:

gyümölcsfejlődés

Az almamoly ellen kitinszintézis-gátlóval + monília ellen indokolt védekezni, valamint a kaliforniai pajzstetű lárvarajzása is erősödik. A párás, meleg időjárásban ismét fertőzhet a tűzelhalás, melyre időjárás változás esetén figyeljünk.

 

CSERESZNYE

 


Fenológia:

A korai cseresznye szedését végezzük. A későbbi ropogós cseresznyék zsendülés előtti állapotában szedés előtt vannak.

Cseresznyelégy:

Az ültetvényekben közepes intenzitással elkezdődött a cserenyelégy rajzása, így a védekezés indokolt.

Monília:

A kevéssé kezelt és a már leérett ültetvényekben a májusi nagy csapadékok miatt a korai fajtákon erős repedés volt tapasztalható, így a fán maradt gyümölcsök a korábbi védekezések ellenére nagyon erős moníliás fertőzést kaptak. A Germersdorfi fajtakörben az érőfélben lévő gyümölcsökön erős a moníliás fertőzés, de a jelenlegi hőség további terjedésének nem kedvez. Több ültetvényben elhanyagolták az eddigi monília elleni védekezéseket, ezért állt elő ez a probléma.

 

MEGGY

 


Fenológia:

A korai meggyek érési stádiumban vannak. A nagy szemű és fürtös fajták heteken belül érnek.

Meggy glöospórium:

Ellene továbbra is javasolt a megelőző védekezés, mert erős a fertőzési nyomás.
Jelenleg a védekezést a várakozási idők miatt csak immunerősítő lombtrágyákkal indokolt elvégezni.

Meggy monília:

Mivel a meggy ültetvényekben több év kedvezőtlen tapasztalata után általában elvégezték a rezes lemosó permetezéseket, a virágzáskori 2-3 permetezést a levélfertőző monília ellen és a további rendszeres védekezéseket hajtásfertőző monília ellen a jól kezelt ültetvények egészségileg jó állapotban vannak. Szüretig további permetezés csak a gyümölcsrothasztó monília ellen indokolt. Gépi szüret esetén az érésgyorsító szer beszerzését már most javaslom. A szelek és a kártevők (seregély, darazsak, stb) okozta sérüléseken keresztül a monília fertőzheti az érőfélben lévő gyümölcsöt.

Cseresznyelégy:

Az ültetvényekben közepes intenzitással elkezdődött a cseresznyelégy rajzása, így a védekezés indokolt, de tartogassuk a 3 É.V.I.-s rovarölő-szert a keleti tengeri cseresznyelégy későbbi fertőzésének és nagy károkozásának megelőzésére.

 

SZILVA

 


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzása még mindig közepes intenzitású, a lárvafertőzöttség gyenge, de a védekezés szükséges.

Levéltetvek:

A levéltetű fertőzöttség közepes, a levéllikacsosodás erős mértékű, a védekezés indokolt a várakozási idők betartása mellett.

Későbbi fajtáknál most indokolt védekezni a sztigminás levéllyukacsosodás, a polisztigmás levélfoltosság és a szilvarozsda ellen is.

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK

 


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Tafrina:

A fertőző leveleket, ha összegyűjtöttük és megsemmisítettük, a betegség további terjedésével nem kell számolni.

Barackmoly, keleti gyümölcsmoly:

A barackmoly fogási eredményei még mindig magasak, csak a mai napon állt le a fogás. A keleti gyümölcsmoly rajzása ebben az évben igen gyenge volt, így a barackmoly elleni utolsó permetezést az É.V.I. figyelembevételével javaslom elvégezni, melyet egybekötnék a gyümölcsrothasztó monília elleni védekezéssel.

Kéregmoly:

Kajszi ültetvényben 27 darab kéregmolyt fogtunk még mindig az egyik csapdánkban, a másikban leállt a berepülés, így a rajzáscsúcs időpontja után nyolc nappal indokolt az ellenük való védekezés.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

Mindkettőre oda kell figyelnünk, de csak csapadékos időjárás esetén tud komoly fertőzés kialakulni. Biztonsági okokból megelőző védekezést javaslok.

 

Héjasok - DIÓ

 


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Gnomóniás betegség:

A hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró, majd egybefolyó foltjai. A fertőzés napról napra erősödik, további védekezést javaslok.

Gobacsatkák:

Megjelent a nemezes gubacsatka és a szemölcsös gubacsatka is, melynek a fertőzése erős. Védekezés mindkét kártevő ellen javasolt.

 

MANDULA

 

Fenológia: csonthéj megkeményedése előtt
A kaliforniai pajzstetű és szilvafa-pajzstetű elleni védekezést a nagymértékben fertőzött kertekben ismételjük meg. A kéregmoly miatt a törzset is le kell permetezni. A ventúriás varasodás konídium képzése még erős, lehetőleg szerves, kontakthatású szerrel védekezzünk. A keleti gyümölcsmoly és barackmoly hajtáskárosító hernyói ellen is ezzel egy menetben védekezzünk.

 

MOGYORÓ

 

Fenológia: gyümölcsnövekedés
Mogyoróban a legjelentősebb kártevő a mogyoróormányos. Rajzása, tojásrakásának ideje alatt két-három alkalommal, tíz naponként permetezni indokolt, azért, hogy a mogyoró belsejében károsító lárvák ne tudják megsemmisíteni a termés nagy részét. A mogyoróormányos elleni védekezés csökkenti a moníliafertőzést.

 

Magyaralmás, 2014. június 16.

 

Üdvözlettel:
Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.