Sie befinden sich hier

Inhalt

2014-05-26 07:35

Aktuális növényvédelmi helyzet, védekezési javaslatok - 2014.05.26

Helyzetfelmérés és védekezési javaslatok a gyümölcs ültetvényekben fellépő károsítók ellen a Fejér megyei körzetben. Megfelelő szakképzettség hiányában a termelő mindig kérje ki a helyi viszonyokat jól ismerő növényvédelmi szakember véleményét!

Szerző: Vincz József

Az elmúlt időszak (május 19-25) igen változó volt. A váltakozó frontok ellenére az átlaghőmérséklet az időszaknak megfelelő volt. A frontok vonulását szélroham is kísérte, mely főleg a még nem termő gyümölcsösökben okozott nagy károkat, hajtásletörések és sebzési felületek formájában. A csapadék és átlaghőmérsékleti adatok az alábbi táblázatban láthatók:

 

 

Csapadék (mm)

Átlaghőmérséklet (°C)

2014.05.19

0

15,9

2014.05.20

0

17,5

2014.05.21

0,2

19,5

2014.05.22

0

20,4

2014.05.23

0

21,6

2014.05.24

0

19,9

2014.05.25

11,2

18,8

Összesen

11,4

 

 

A gyümölcsöskertek védelmének legkritikusabb hetéhez érkeztünk.
A váltakozó frontok hirtelen lehűléseket, erős viharokat, ismétlődő és nagy mennyiségű csapadékot hoztak. A magas páratartalom, a sokáig nedves levélfelület indokolttá teszi a védekezéseket. Mivel a fertőzési nyomás nagyon nagy, minden kultúrában felszívódó szereket tegyünk a kontaktok mellé, és a felszáradást követően azonnal indítsuk meg a permetezéseket.

 

Kertészeti kultúrák

 

ALMA


Fenológia:

zölddió nagyságú gyümölcs

Lisztharmat:

Használjunk a permetezéshez felszívódó szereket, valamint elemi ként, hogy az atkák gyérítését is elvégezzük egyben. Fertőzött levél %: 5x20 levél alapján 2 db/levél, de a fertőzés erősödhet, a fertőzés erőssége jelenleg közepes.

Varasodás:

Eső után, felszáradást követően azonnal indítsuk a permetezőgépeket. A felmelegedés bekövetkeztekor az almások varasodás fertőzése berobbanhat. Jelenleg a tünetek a leveleken és kis mértékben a gyümölcsön is mutatkoznak, a fertőzött levél 3 %, a fertőzés erőssége a leveleken gyenge. A fertőzött gyümölcs 1% 5x20 gyümölcs alapján, a fertőzés erőssége gyenge.

Almamoly:

A fogási eredmények azt mutatják, hogy az első nemzedék rajzása befejeződött. A szükséges védekezéseket el is végeztük, ennek ellenére az almamoly jelenlétére továbbra is figyelnünk kell.

Az almailonca rajzáscsúcsa is befejeződött, a lombosfa-fehérmoly, az almalevél aknázó moly ez idáig kisebb fogási eredményeket mutat (lásd feromoncsapda napló).
A gyomnövények 10-25 cm fejlettségénél sorkezelés formájában indokolt kijuttatni a felszívódó szereket, magasabb gyomnövényzetnél a gyomirtást csak a kaszálás után végezzük el, a károkozás megelőzése érdekében.

 

KÖRTE


Fenológia:

gyümölcsfejlődés kezdete

Körterozsda:

Néhány érzékeny körtefajta levele a narancssárga körterozsdától pöttyös lett. Tünetei ijesztőek, de a valóságban kevésbé veszélyesek. A leveleket és a gyümölcsöket is eltorzíthatják. Az ellene való védekezés propineb + mankoceb hatóanyagú szerekkel hatásos.

Varasodás:

Megelőző védekezés indokolt felszívódó + kontaktszerek valamelyikével.

 

BIRS
Fenológia:         gyümölcsfejlődés kezdete
A megelőző védelem a varasodás, a monília, a tűzelhalás ellen az állandóan megfigyelt, intenzíven védett ültetvényekben is fontos.

 

MEGGY, CSERESZNYE


Fenológia:

gyümölcsnövekedés stádium

Meggy glöospórium:

Az antraknózis ellen kell most a védekezést elvégezni, mert a tünetek csak az érési folyamatok során jelentkeznek, de a fertőzés a gyümölcsfejlődés korai szakaszában már elkezdődött. A bőséges csapadék lehullása után a védekezés máris indokolt.

Meggy monília:

A virágfertőző monília kárképe jól látszik a gyümölcsösökben, ezt már csak mechanikai eszközökkel tudjuk eltávolítani. A hajtásfertőző monília a hajtásokon már látszik, ellene a védekezés folyamatosan indokolt. Védett ültetvényekben mértéke 3-5%. Sok ültetvényben a már elszáradt tavalyi hajtásfertőző monília tünetei megvannak, és sajnos a fán maradtak.

Levéllikasztó betegség:

Az antraknózis és a monília elleni védekezésekkel egy menetben kell védekezni a levéllikacsosodás ellen.

Cseresznyelégy:

A csapda fogási eredménye ma nulla.

A sok eső hatására repednek a korai cseresznyék, itt védekezésre már nincs lehetőség. A későbbi fajtákat természetesen permetezni kell, mert sok gyümölcs a viharok és jegek hatására erőteljesen megsérült, valamint a hajtások és levelek is viharvertek, ezért a megelőző védekezések fontosak.

 

SZILVA


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Szilvamoly:

A szilvamoly rajzáscsúcsa után 10 nappal az ellene való védekezést elvégeztük. A tavalyi rendszeres védekezés ellenére rajzáscsúcsig egy csapdában 143 darab szilvamolyt fogtunk, de az időben történő védekezés a károkozásokat megakadályozta.

Levéltetvek:

A levéltetvek betelepedése folyamatos, az alacsony hőmérséklet és a sok eső miatt szaporodásuk lassabb, de a felmelegedés hatására ez a folyamat gyorsul.

Pajzstetű

Intenzíven védett ültetvényekben kismértékű a fertőzés, de elhanyagolt ültetvényekben a fertőzés mértéke ijesztően nagy lehet.

 

 

ŐSZIBARACK, KAJSZIBARACK


Fenológia:

gyümölcsnövekedés

Tafrina:

A fertőzött gyümölcsösökben a védekezés már csak a levelek összegyűjtésével és megsemmisítésével lehetséges. Amennyiben új fertőzés jelei kialakulnak, azt figyeljük. Az intenzíven védett ültetvényekben a tafrina kártétele és újabb megjelenése nem észlelhető, jelentéktelen.

Barackmoly, keleti gyümölcsmoly:

A rajzás folyamatos, főleg a keleti gyümölcsmoly a fogások alapján rajzáscsúcsot mutat. A barackmoly ellem a magyaralmási ültetvényben később lesz indokolt a védekezés.

Kéregmoly:

Kéregmoly rajzása beindult, főleg idősebb ültetvényekben a védekezés ellene 10 napon belül szükségessé válik. Természetesen úgy válasszunk növényvédő-szert, hogy az É.V.I.-t vegyük figyelembe.

Levéllikacsosodás, hajtásfertőző monília:

Az intenzíven védett ültetvényekben a fertőzés minimális 2%.

Gnomónia:

Az időjárás gyors változásai miatt a megelőző védekezést felszívódó szerek valamelyikével végezzük el.

 

Héjasok - DIÓ


Fenológiai

virágzás után

Gnomóniás betegség:

a hajtásokon és a terméseken is megjelentek a gomba barna, apró, majd egybefolyó foltjai. A betegség ellen az egyetlen engedélyezett felszívódó szer mellet - a virágzás kivételével - használhatjuk a rezeket is.

 

MANDULA
Fenológia: csonthéj megkeményedése előtt
A terméskötődés után várható a kéregmoly, keleti gyümölcsmoly, levéltetvek, takácsatkák, ventúria, monília és a tafrina, blumeriellás levélfoltosság megjelenése, valamint kevésbé kezelt ültetvényekben a kaliforniai pajzstetű elleni védelem is fontos.

 

MOGYORÓ
Fenológia: gyümölcsnövekedés
Figyeljünk a levéltetvek betelepedésére, és gondolnunk kell a mogyorócincér és mogyoró ormányos elleni védekezésre is, ahol szükséges és, ha van rá engedélyezett növényvédő-szer.

 

Magyaralmás, 2014. május 26.

 

Vincz József
szaktanácsadó

Kontextspalte

Szolgáltatás részletező:

Betöltés...

Kapcsolódó GAK projektek

  • ECOVOC  (EU Leonardo 2011-13)  
    Biozöldség termesztő
  • Klímaváltozás projekt (NKTH 2008-2012)

 

 

GAK Szaktanácsadói Belső Rendszer

Kérjük írja be felhasználói nevét és jelszavát a belső tartalmak eléréséhez.